EREDMÉNYEK

25. HELL Miskolc Rallye a MENTO kupáért - Rallye1 25. HELL Miskolc Rallye a MENTO kupáért - Historic CREDOBUS Miskolc Rallye2 2019 - Rallye2

Szezonnyitó dobogóval

Létrehozva 2019. április 14. (vasárnap)

Szezonnyitó dobogóvalA Balogh János, Holczer Dániel páros a tesztek tapasztalataival felvértezve érkezett a szezonnyitó Credobus Eger Rallye-ra. A Skoda Fabia R5-öt eddig még csak tanulgatták, talán most jött el az idő, hogy az eddig megszerzett tapasztalatokat eredményre váltsák, ami a szezonnyitón sikerült is, hiszen abszolút harmadikként zártak.

Nem teszteltünk sokat, inkább a verseny szakaszaihoz hasonló pillanatokat szimuláltunk – összegzett Balogh János. – Az sem elhanyagolható, hogy egy héttel a szezonnyitó előtt részt vettünk egy Rallye3-as futamon, ahol mérték az időt, voltak szurkolók, így kaptunk egy kisízelítőt egy igazi verseny hangulatából. Nem vagyunk a teljesítő képességünk határán, abszolút fegyelmezetten versenyeztünk ezen a hétvégén. Igyekeztünk tudatosan felkészülni és próbáltam kihúzni azoknak a dolgoknak a méregfogát, amik a mögöttünk hagyott szezonban hátráltattak bennünket.

Ismerve a rájuk váró programot, a várható időjárást, valamint összesítve a már megszerzett tapasztalatokat megfogalmazták magukban, hogy miként tudnak eredményesen versenyezni. Ezt szerették volna véghezvinni.

- Az eddigi egri futamokkal kapcsolatban nem voltak túl jók a tapasztalataim – folytatta a szezonnyitó bronzérmese. – Nem a versennyel volt baj eddig sem, inkább az én teljesítményemmel. Voltak évek, amikor jól mentünk, de az, hogy minden pályán jót tudjunk autózni az még váratott magára. A legnagyobb siker számunkra, hogy a különböző típusú szakaszokat egyenletes teljesítménnyel tudtuk abszolválni.

Rendhagyó módon idén először a Dobó téren lebonyolított ünnepélyes rajtceremónia után egy szuperspeciál várt a mezőnyre, ahol másodpercekre menő küzdelem kezdődött el. A már sötétben rajtoló mezőny lámpasorokkal felszerelt autókkal érkezett a rajtba.

- Már az első gyorsaságin sikerült kikerülni a komfort zónánkból, bár jobb lett volna nem átélni azokat a pillanatokat – idézte fel az eseményeket Balogh János. – Egy perccel a rajt előtt elkezdtem a procedúrát, de amikor 10 másodperc volt hátra, akkor szembesültem azzal a jelenséggel, hogy lámpa helyett egy stroboszkóp volt a motorháztetőn. Mivel a szélvédőn megláttam pár párafoltot felkapcsoltam a ventillátort és talán a kettőt már nem bírta el a generátorunk, így a lámpasor nem adta le a tőle elvárt teljesítményt. Ez kicsit összekuszálta a gondolataim, de elrajtoltunk. A harmadik sebességi fokozatot kapcsoltam mire a valódi feladatomra tudtam koncentrálni. Intő jel volt a továbbiakra nézve.


A program igazán változatosra sikerült. Mindkét nap teljesíteni kellett az Eger környéki jó minőségű tempós szakaszokat, de egy pálya miatt a Mátra szívébe is elautózott a mezőny. Ez a szakasz a rossz útburkolat miatt vízválasztónak tűnt, mert egy defekt akár egy győzelmi esélyt is keresztül tudott volna húzni.

- Szombat reggel rögtön be tudtunk állni egy olyan kerékvágásba, ami hatékonyan működött az egész nap során – folytatta Balogh János. – Nem vállaltunk plusz kockázatot, de próbáltunk versenyképesek maradni. Úgy tűnik, a tavalyi zöldfülű kilométereim után már nem követtem el ugyan azokat a hibákat, amiket egy évvel ezelőtt. Lehet változott a vezetési stílusom, az autóval is jobban össze tudok már fonódni, és minden körülmény között jó időt menni. Az utolsó körben ránk sötétedett és az erdőben meg is állt a por, ez borzolta egy kicsit a kedélyeket, de mindenkinek azonos feltételek között kellett eljutni a nap végét jelentő szervizparkig. A második napot végül harmadikként kezdhettük. Úgy vágtunk neki, hogy ugyanolyan eredményesen szeretnénk zárni, mint a szombatot. Az időket tekintve légüres tér volt előttünk és mögöttünk is, ezért próbáltunk néhány dolgon változtatni, de nem olyan mértékben, hogy ez veszélyeztesse a már megszerzett pozíciónkat. Teljesen jól és hasznosan eltöltött hétvége volt, és nagyon jó érzéssel töltött el a szezonnyitón az egri Dobó téren felállított pódiumon a harmadik helyet ünnepelni. Nekünk ez az eredmény nagyon kellett már.